Instrumented buoy (Photo : David Luquet)
Siphonophores (Photo : Fabien Lombard)
Rosette used to collect seawater samples during a scientific cruise in the South Pacific Ocean. (Photo : Joséphine Ras)
Jellyfish Leuckaztiara octona (Photo : Fabien Lombard)
Seasonal evolution of the chlorophyll a concentration as obtained by the ocean color sensor SeaWiFS in the Atlantic Ocean.
Crab larva (Photo : Fabien Lombard)
Amphipode crustacean (Photo : Fabien Lombard)
Ptéropode : Ce petit escargot de mer (le ptéropode Limacina helicina) joue un rôle important dans la chaîne alimentaire et le fonctionnement de l'écosystème marin Arctique. Sa coquille calcaire constitue une protection vitale. Or, une étude montre que cet escargot construit sa coquille à une vitesse 30 % plus faible lorsqu'il est maintenu dans une eau de mer ayant les caractéristiques chimiques attendues pour la fin du siècle.© S. Comeau, LOV
Acantharia (Photo : Fabien Lombard)
Instrumented buoy (Photo : Emilie Diamond)
Les Dinoflagellés - Ceratium hexacanthum
chaîne de Ceratium hexacanthum qui restent les uns à la suites des autres au fur et à mesure des divisions.
Le mouvement des flagelles est bien visible.
Dinoflagellate Ceratium fusus (Photo : Sophie Marro)
Gelatinous plankton Mneniopsis (Photo : Fabien Lombard)
Phytoplankton bloom observed in the Barents Sea (North of Norway) in August 2010 by the ocean color sensor MODIS onboard NASA satellite Aqua. Changes in ocean color result from modifications in the phytoplankton composition and concentration. The green colors are likely associated with the presence of diatoms. The shades of light blue result from the occurrence of coccolithophores, phytoplankton organisms that strongly reflect light due to their chalky shells - Source : NASA's Earth Observatory (http:/earthobservatory.nasa.gov)
Dinoflagellate Ceratium gravidum. In the video one can observe the movement of one of the two flagella. (Video : Sophie Marro)
Gelatinous plankton salpes and Beroe (Photo : Fabien Lombard)
Deployment of a profiling float (Photo : Jean-Jacques Pangrazi)